Vis filtre

Lær indbrudstyvens adfærd at kende

Er der stor risiko for indbrud i det område, hvor jeg bor? Kan jeg vide mig sikker? Og hvis ikke, hvilke forholdsregler skal jeg så tage mig for at undgå ubudne gæster? Mange tænker naturligvis over sådanne spørgsmål. Man vil gerne værne om sit hjem, om sin private ejendom og om det eller dem, man holder af. Her kan du finde nogle informationer om, hvad der er værd at vide om indbrud og tyverisikring.

50 procent flere indbrud på bare to år

Indtil 2008 havde indbrudstallet i en årrække ligget stabilt omkring 32.000 indbrud i de danske private hjem om året. De sidste par år er der sket noget. Tallet har været stigende og sneg sig i 2009 op på ikke mindre end 48.614 indbrud. Antallet af indbrud i de danske hjem er altså steget markant med lidt over 50 procent på bare to år.

Danskerne sløser med at beskytte deres hjem

Det står i skarp kontrast til, at den hollandske forsker Jan van Dijk kan konstatere, at indbrudstallet gennem det sidste årti generelt har været faldende i den vestlige verden. Det betyder, at vi i langt højere grad end for eksempel beboere i vores nabolande er ofre for indbrud. Paradoksalt nok viser en undersøgelse, at danskere ikke i særlig høj grad bekymrer sig om risikoen for indbrud. Derfor ser man også en tendens til, at danskerne generelt er mere sløsede med hensyn til forebyggelse mod indbrud såsom vinduesgitre, specielle dørlåse, hegn, overvågning og alarmer. En øget opmærksomhed på risikoen for indbrud og mindre tiltag er altså et sted at begynde, hvis du gerne vil beskytte dit hjem bedre.

Hvad gør mit hjem attraktivt for tyve?

Risikoen for indbrud afhænger blandt andet af, hvor du bor henne. Der er forskel på, om du bor langt ude på landet eller et stenkast fra indre København. Tal fra Det Kriminalpræventive Råd viser, at der er stor forskel på, hvor udsat dit hjem er for indbrud, afhængig af dets geografiske placering. Byområder er mest udsatte. Herefter kommer - i nævnte rækkefølge - forstadskvarterer, provinsbyer, små bysamfund og til sidst landet.

Særlige kendetegn, som du bør være opmærksom på

Andre faktorer har også betydning. Generelt går tyvene efter nogle bestemte kendetegn ved de boliger, som de begår indbrud i. For eksempel er dit hjem mere udsat for indbrud, hvis det er svært at se for forbipasserende og naboer. Det skyldes, at indhegning såsom tætbyggede stakitter og kompakt beplantning giver tyve ly og gode arbejdsforhold. Hjem, hvor nærliggende stisystemer gør det nemt for tyvene at fordufte uset, er også mere udsatte for indbrud. Herudover leder tyvene efter hjem, som er nemme at få adgang til. Det kan for eksempel være døre eller vinduer, som står på klem eller en lås, der er nem at bryde op. Sådanne ting bør du være opmærksom på og værne dig imod. Derudover kan det også være lokkende for tyvene, hvis der skiltes med luksus i boligen. En sidste faktor, der kan bringe dit hjem i risikozonen, er offentlige transportmidler eller indkøbsgader tæt på. Det giver nemlig tyvene bedre mulighed for at slippe væk.

Hvornår sker indbruddene?

Hvis dit hjem bliver udsat for indbrud, vil det typisk ske, mens du ikke er hjemme. Derudover viser tal fra Det Kriminalpræventive Råd, at over 50 procent af alle indbrud sker i dagtimerne mellem kl. 8 og 16. Tyvene er også glade tidsrummet mellem kl. 16 og 24, hvor danskerne er travlt optagede af at handle ind, dyrke sport og aflægge familien eller vennerne et visit. Undersøgelsen viser også, at de fleste indbrud sker om fredagen. Derefter har lørdag næstflest indbrud. Statistikken over indbrud i Danmark viser desuden, at sommerferien, jul og nytår er højsæson for indbrudstyvene.

Hvad er tyvene på jagt efter?

Ifølge Rigspolitiet og Forsikringsoplysningen er det tydeligt, at tyvene først og fremmest går efter værdigenstande som tv, radio, smykker og kontanter. Derfor kan det anbefales, at du opbevarer dine smykker og kontanter i et sikringsskab. Længere nede på listen af eftertragtet tyvegods findes spiritus, vin, ure, optik, tasker og fotoudstyr. Hvis du får mærket større værdigenstande, er der en chance for, at de bliver uinteressante for tyvene, da de falder betydeligt i værdi.

Forebyggelse af indbrud med tyverisikring

Der findes mange måder, som du kan beskytte dit hjem mod indbrud på. Her på hjemmesiden finder du fx et bredt udvalgt af overvågningskameraer, der kan hjælpe til at sikre dit hjem. Udover den type løsninger kan du også gøre dit hjem mere sikkert med indbrudssikre døre og vinduer. Et lovkrav om bedre mekanisk tyverisikring i nybyggerier i Holland har fået indbrudsraten i disse byggerier til at falde med 50 procent. Læs mere om elektronisk og mekanisk forebyggelse af indbrud

Nabohjælp

Nabohjælpsordninger kan ifølge Det Kriminalpræventive Råd også være med til at mindske kriminalitet med op til hele 26 procent. Man kan i nabolaget få den type ordninger på plads ved at aftale, at man holder øje med mistænksomme personer og aktiviteter i området. Det kan virke afskrækkende på tyvene - specielt, hvis nabolaget lader de omkringliggende områder at vide, at man passer på hinandens ejendom.

Du kan finde finde mere informatil på www.dkr.dk
 

Skriv et svar

Kategorier